tisdag 8 maj 2012

Svettigt.

Nog är det allt bra härligt när svetten dryper efter ett tufft träningspass. Det är liksom ett kvitto på att man har gett järnet och att kroppen fått en total genomkörare. På morgonkvisten, exakt kl 8.20 efter skollämning, begav jag iväg på en löprunda. Solen sken och jag hade bara linne och shorts + ipoden i öronen. Palo Alto har det varmt denna vecka då ett högtryck ligger över oss. Jag gillar verkligen när det är extra hett ute, asfalten nästan kokar under fötterna, solen värmer och svetten frodas.
Men idag fick jag leta efter skugga. Jösses, 22-23 grader på morgonen. Och det kändes i kroppen. Jag fick ta i ända ifrån tårna. Och tävlingsråttan i mig drev på. Snabbare, längre och löparklockan visar idag: km 10.07, time 50.48, pace 5.02 och cal 584. Och idag var det så svettigt så öronpropparna till iPoden gled ur. Helt galet.

Och varför svettis vi egentligen?
Alla människor svettas och att vi svettas är ett av kroppens viktigaste sätt att hålla rätt kroppstemperatur. Man svettas när det är varmt ute, när man anstränger sig fysiskt eller när man har feber. Kroppen kyls helt enkelt ner genom svettning. Genom att förånga vattnet på huden sänks kroppstemperaturen. 
Hur mycket svettas vi?
Det styrs av det så kallade sympatiska nervsystemet. Det sympatiska nervsystemet tillhör den del av kroppens nervsystem, som man inte kan kontrollera med viljan. Man förlorar normalt omkring en halv liter vätska genom huden per dag. Som mest kan man förlora flera liter vätska i timmen, men så mycket kan man bara svettas under kortare perioder.

Att lukta svett...?
Kroppssvett i sig luktar inte eftersom svettkörtlarna till 99 % utsöndrar vatten. Men i armhålans svettkörtlar ingår organiska ämnen som bryts ner till illaluktande substanser när de kommer i kontakt med hudens bakterier. Hår under armarna bidrar till starkare lukt, eftersom bakterierna ges en större yta att växa på. I en illaluktande armhåla kan de finnas mer än 1 miljon bakterier per kvadratcentimeter.
Hur är det med våra svettkörtlar?
Det finns två typer av svettkörtlar i huden, de så kallade ekkrina och de apokrina svettkörtlarna. De ekkrina svettkörtlarna är viktigast för kroppens temperaturreglering. Svettkörtlarna ligger djupt ner i läderhuden eller i underhuden. Körtlarna består av ett långt rör som har rullats ihop till ett nystan. Körtlarna mynnar på hudytan där svetten töms ut. Svett innehåller vatten och salter. Om man svettas mycket är det viktigt att inte bara ersätta vätskan, utan även salterna. När man svettas kyls kroppen av snabbare. Svettkörtlar finns överallt på kroppen, men är vanligast i handflator och fotsulor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...